Modernizarea rafinăriei Petromidia


Client:
Rompetrol Rafinare

Valoare:
397 milioane USD

 

Cadru general:

Petromidia este cea mai mare rafinărie din Europa de Est, asigurând peste 40% din capacitatea României de prelucrare a ţiţeiului. Petromidia este aliniată standardelor BAT (Best Available Technologies) şi este cea dintâi rafinărie din România care a încheiat cu succes perioada de tranziţie pentru alinierea procesului de producţie la standardele europene de mediu.

Acest program vine să susţină obiectivele KazMunayGas de extindere a exportului de ţiţei pe piaţa Uniunii Europene, a prezenţei companiei în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, precum şi integrarea companiei Rompetrol în lanţul valoric al petrolului, de la sonda de extracţie până la rezervorul autoturismului.

Obiectivele proiectului:
  • Mărirea capacităţii de producţie de la 3,5 la 5 milioane tone ţiţei anual
  • Producţia exclusivă de carburanţi de înaltă calitate Euro 5
  • Alinierea producţiei la cerinţele pieţii din România şi regiunea Mării Negre

Descriere generală:

Pachetul de modernizare a urmărit 9 proiecte majore, printre care construcţia a cinci instalaţii noi (hidrocracare blândă, fabrica de hidrogen, instalaţia de recuperare sulf si tratare gaze reziduale, fabrica de azot şi sistem nou de facle), precum şi modernizarea/extinderea a patru instalaţii existente (instalaţia desulfurare gaze, transformarea instalaţiei de desulfurare distilat de vid în instalaţie desulfurare motorine, cracarea catalitică şi instalaţia de recuperare sulf).